Озброєні люди захопили екіпаж криголама Greenpeace, які протестують проти освоєння «Газпромом» Арктики

Озброєні автоматами люди спустилися на мотузках з вертольота на борт криголама Greenpeace Arctic Sunrise, повідомляє організація. Весь екіпаж криголама захоплений і утримується на вертолітній палубі.

Активісти організації висловлюють протест проти нафтового освоєння Арктики в Печорському морі за межами територіальних вод РФ за межами так званої небезпечною для плавання трьохмильної зони навколо платформи "Газпрому" "Прирозломна".

"ФСБ і МЗС Росії, захищаючи корпоративні інтереси "Газпрому" і його закордонних партнерів, заявляють, що мирний протест Greenpeace — це загроза для безпеки країни. Greenpeace ж, навпаки, захищає інтереси Росії, намагаючись запобігти неминучій екологічну катастрофу", — заявив координатор арктичного проекту Greenpeace Євген Бєляков.

ФСБ з раннього ранку 18 вересня незаконно утримує на кораблі берегової охорони "Ладога" двох активістів Greenpeace, йдеться в повідомленні організації. Активісти були затримані під час акції на платформу "Прирозломна" без складання протоколу, їм не пред'явлено ніяких звинувачень і не дають зв'язатися з юристом, стверджують в Greenpeace.

Команда Arctic Sunrise намагається отримати відповідь, на яких підставах затримані активісти і коли вони будуть звільнені. Представники "Ладоги" відповідають, що у них "немає такої інформації, оскільки начальство не давало розпоряджень". При цьому ФСБ заявляє, що активісти "не були затримані, а були врятовані" і знаходяться на судні "в гостях", зазначає громадська організація.

Сьогодні ж активісти почали пікет центрального офісу "Газпрому" в Москві з вимогою зупинити освоєння Арктики і звільнити затриманих на платформу "Прирозломна". 20 вересня до участі в акції приєднаються активісти по всьому світу.

РБК-Украина